Acne

Acne of puistjes

In dit artikel gaan we in op de huidaandoening acne of zoals we het in de volksmond noemen “(jeugd)puistjes”. Het klinkt allemaal niet zo spannend maar wanneer je er last van hebt weet je helaas wel beter!

Wat is Acne?

Acne is een huidaandoening die niet levensbedreigend is en zo denken ze er in de medische wereld ook over. Een huisarts of dermatoloog zal je er globaal over informeren en geruststellend zeggen dat het vanzelf wel weer over gaat! Acne ontstaat in proces dat uit 4 stappen bestaat die we duidelijk kunnen onderscheiden. Het begint met een simpele verstopte porie. Onze huidcellen zijn constant bezig om zichzelf te vernieuwen en het is gebruikelijk dat wanneer oude huidcelen afsterven deze worden afgestoten zodat de nieuwe de ruimte krijgen om tevoorschijn te komen. Wanneer je gevoelig bent voor acne worden deze dode huidcellen alleen niet goed afgestoten waardoor poriën sneller verstopt raken. Door deze verstopping kan talg niet meer kan ontsnappen en kan gaan ontsteken. Bijkomende nadeel is dat de huid van mensen die gevoelig zijn voor ontstekingen (o.a. acne en mee eters) meestal teveel talg aanmaakt onder invloed van de androgene hormonen. Helemaal gedurende de puberteit of wanneer je last hebt van veel stress gaan deze hormonen overuren draaien waardoor de poriën sneller verstopt raken. Doordat de talg geen uitweg meer heeft begint de opeenhoping! Door vermenging van de talg met de op onze huid levende bacteriën en de buitenlucht ontstaat er een ontsteking. Deze ontsteking gaat ons afweersysteem aanvallen met rode en witte bloedcellen wat resulteert in een rode bult die wij acne of in mindere mate jeugdpuistjes noemen!

acne

Waardoor heb juist jij last van acne?

De belangrijkste reden dat juist jij acne hebt ligt verborgen in je genetische profiel, het DNA om precies te zijn. Wanneer een van jouw ouders of grootouders vroeger acne heeft gehad is de kans aanzienlijk dat jij dat daarom ook krijgt. Sommige factoren kunnen we helaas niet beïnvloeden en ons DNA is er daar een van.

Hormonen

In onze puberteit spelen hormonen een grote rol bij het ontstaan van puistjes. In deze periode begint iedereen namelijk androgenen (mannelijke hormonen) te produceren. Deze androgenen zorgen onder meer voor een verhoging van de talgproductie. Deze verhoogde tagproductie in combinatie met de verstopte poriën kan ervoor zorgen dat jij last van acne krijgt! Veel jongens en meisjes in de puberteit krijgen last van acne! Alleen is het bij de een in de vorm van een paar mee etertjes en bij de ander in de vorm van grote en dikke rode puisten! Bij jongens in de puberteit is de ernst en de duur van de acne meestal langer en heftiger dan bij meisjes in de puberteit. Ook bij vrouwen na de puberteit kan acne ontstaan doordat de veranderende hormoonspiegel voorafgaand aan de ongesteldheid zorgt voor een verhoogde talgproductie.

Stress kan een acne-trigger zijn

Stress is een factor die zeker niet onderschat moet worden bij het ontstaan van acne, zowel een nieuwe uitbraak van acne of een verergering van de acne die er al is kan veroorzaakt worden omdat je lichaam meer talg gaat produceren! Deze stressactor komt statistisch gezien meer voor bij vrouwen! Acne bij volwassenen kan dan ook in veel gevallen worden toegewezen aan stress. Daarnaast kan stress ervoor zorgen dat de acne die je al hebt gaat verergeren door de zware aanslag die acne kan hebben op je psychische welzijn, het zorgt met een ander woord voor emotionele stress!

Invloeden van buitenaf kunnen acne veroorzaken

Invloeden van buitenaf kunnen ook zorgen voor een uitbraak van acne. Wanneer je bijvoorbeeld in een stad woont met veel luchtvervuiling kan dit ervoor zorgen dat je huid niet goed kan ademen waardoor mogelijk je poriën verstopt raken. Ook in een warme of vochtige werkomgeving kan eenzelfde effect zich voordoen op de huid met als gevolg dat je last krijgt van acne of dat de acne gaat verergeren! Acne die door deze invloeden van buitenaf ontstaat wordt in de medische wereld chloor-acne genoemd! Deze chlooracne is anders dan bijvoorbeeld acne vulgaris of acne conglobata omdat deze vorm van acne niet wordt veroorzaakt door erfelijkheid of hormonen.

Levensstijl

Ook door persoonlijke gewoonten kan zorgen voor acne of een verergering daarvan! Dit gebeurt niet zelden door de producten die je gebruikt zoals make-up, haarspray of gel. Deze verstoppen de poriën zodat mee eters kunnen uitgroeien tot puistjes! Het is dan ook een van deze tips op deze website om te kiezen voor huidvriendelijke verzorgingsproducten en deze met mate te gebruiken.

Het voedingspatroon

Voeding zal niet de reden zijn dat je acne krijgt maar het speelt wel degelijk een rol in de heftigheid en duur van de acne die je hebt. Iedereen die last heeft van acne zal kunnen beamen dat hij of zij door het gebruik van bepaalde voedingsstoffen of producten meer last krijgt van zijn of haar acne. Suiker heeft bijvoorbeeld de eigenschap om acne in veel gevallen te verergeren en dit geld ook voor melkproducten en varkensvlees. Er komen ook steeds meer onderzoeken tevoorschijn die aantonen dat voeding wel degelijk van invloed is op huidproblemen als acne ook al zal de dermatoloog je vertellen dat dit onzin is… Kijk voor meer informatie over acne op acneacademie.nl Kijk voor meer informatie over netelroos op netelroosverwijderen.nl

© 2015 Meeeterverwijderen.nl | Tigno