Cyste

Wat is een cyste en waaruit bestaat de behandeling?

Cysten zijn niet ongebruikelijk en komen redelijk vaak voor bij een groot aantal mensen! Een cyste is een vervelende en meestal pijnlijke bult op de huid die voor flinke problemen kan zorgen. Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van een cyste maar het is en blijft lastig om de diagnose zelf te stellen. Je kunt soms ongemerkt last hebben van cyste terwijl jezelf denkt dat je te maken hebt met een puist of een steenpuist.

Wanneer je last denkt te hebben van een cyste maak dan een afspraak met je huisarts!
Een cyste is in feite niets anders dan een ophoping van pus of vocht en een cyste heeft een semipermeabele wand. Een semipermeabele wand houdt in dat er geen vocht uit de cyste kan ontsnappen maar dat er wel meer vocht bij kan komen waardoor de cyste groter zal worden. Een cyste hoeft niet alleen uit vocht te bestaan maar er kan ook een haartje of huidweefsel in terecht komen. Een cyste wordt in veel gevallen ook wel eens vergeleken met een abces. In tegenstellig tot een cyste bestaat een abces enkel en alleen uit pus en etter. Een cyste kan op veel plekken voorkomen, zo kan er sprake zijn van een cyste op de eierstokken, een cyste in een huidplooi, een cyste op de nieren of een cyste op het gezicht. Ook kan er sprake zijn van meerdere cysten tegelijkertijd!

Behandeling cysten

Hoe cysten behandeld worden is natuurlijk in zijn geheel afhankelijk van de plek waar deze zich bevinden en wanneer er sprake is van een cyste op de talgklier dan is het verstandig deze weg te laten halen door de dermatoloog omdat er een risico bestaat dat hij zich dan doorontwikkeld tot een abces. Het verwijderen van cysten is een taak voor de huisarts of dermatoloog en het is niet mogelijk dit zelf te doen. Wanneer er sprake is van inwendige cysten dan kan de behandeling ook plaatsvinden met bijvoorbeeld medicijnen zoals antibiotica. Cysten kunnen ook operatief verwijderd worden wanneer dit noodzakelijk is voor het herstel.

Zijn cysten gevaarlijk?

In de meeste gevallen zijn cysten niet gevaarlijk maar zijn ze vooral ontsierend en/of pijnlijk door de plek waar ze zitten. Wanneer er sprake is van cysten die op de organen zitten dan kan dit wel gevaarlijk zijn, hiervoor ga je uiteraard altijd naar de huisarts of de specialist. Cysten zijn al met al een bijzonder vervelend probleem waar je het best snel weer vanaf bent. Met de informatie op onze website verschaffen we globale informatie over wat een cyste nu exact is en wat de oorzaken en symptomen zijn die bij een cyste horen.

Symptomen cyste

Een cyste is in feite een holte in het lichaam die wordt omgeven door een beschermende wand van bindweefsel en cellen. Deze holte kan gevuld zijn met vocht, pus, lucht of semi-vaste stoffen. Een cyste kan overal in het lichaam voorkomen en er zijn een aantal specifieke voorbeelden van cysten die vaker voorkomen. Cysten zijn in de meeste gevallen goedaardig maar soms kunnen ze ook kwaadaardig zijn. Cysten kunnen op veel plaatsen tevoorschijn komen maar gaan pas een probleem opleveren wanneer ze er doordat ze groeien voor zorgen dat andere weefsels of organen in de knel komen.

Vaak voorkomende cysten zijn:

1. Eierstokcysten
2. Cysten in het longweefsel
3. Dermoidcysten
4. Levercysten
5. Bakerse cysten (cysten in de knieholte)
6. Bijbalcysten
7. Niercysten (cysten in een nier)

Oorzaken cyste

De meeste cysten ontstaan niet door een enkele oorzaak maar door een combinatie meerdere oorzaken. Een aantal oorzaken van cysten hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

1. Infecties
2. Tumoren
3. Chronische ontstekingen
4. Erfelijke aanleg voor cysten
5. Geblokkeerde stromingen van vloeistof in het lichaam

Diagnose Cyste

De diagnose van een cyste wordt op het oog gesteld door een huisarts of dermatoloog als hij zich op het lichaam bevindt. Een interne cyste kan worden vastgesteld door het maken van een MRI, röntgenfoto, een CT-Scan of een Echo. In deze gevallen moet je uiteraard naar de specialist voor de exacte diagnose van een cyste.

Cyste verwijderen

Een cyste zal in veel gevallen door de arts of specialist verwijderd moeten worden en dit gebeurt meestal door een chirurgische ingreep. Wanneer een operatie of chirurgische ingreep niet mogelijk is dan kan er ook besloten worden om de cyste in te prikken met een naald zodat de druk er vanaf is omdat het vocht weg kan lopen. Wel bestaat dan het risico dat de cyste zich opnieuw zal gaan vullen met vocht.

Hoe ontstaat een cyste?

Een cyste is zoals al eerder genoemd een holte die meestal gevuld is met vocht en die je in veel gevallen een beetje kunt heen en weer bewegen. Soms zijn cysten klein maar soms zijn ze zo groot als een ei. Hoe een cyste precies ontstaat is jammer genoeg niet bekend. De ene man of vrouw heeft er meer last van dan de andere en meestal ontstaan ze bij vrouwen rond de menstruatie. Hierdoor wordt soms aangenomen dat het ontstaan van een cyste iets te maken heeft met een hormonale oorzaak.

Wat te doen bij een Cyste?

Wanneer je denkt dat je last hebt van een cyste of wellicht meerdere cysten tegelijkertijd dan is het belangrijk dat je een afspraak maakt bij de huisarts die een diagnose kan stellen of je kan doorverwijzen naar de specialist in het ziekenhuis. Een cyste kun je niet zelf behandelen.