Mee-eters: Sebum of Talg!

Mee-eters

Mee-eters zijn een ophoping van Talg (Sebum)!

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters worden ook wel comedonen genoemd en het zijn verstopte haarfollikels (poriën) in die iedere huid nu eenmaal heeft. Deze verstopping kan ontstaan door een combinatie van dode huidcellen, keratine en talg die simpelweg te groot wordt om af te kunnen vloeien door de gang naar buiten. We kunnen onderscheid maken tussen de open mee-eter (blackhead, zwarte mee-eter) en de gesloten mee-eter (witte mee-eter, whitehead). Talg of huidvet dat wordt aangemaakt in de talgklieren wordt met de medische naam Sebum genoemd.

Waarom is een mee-eter zwart of wit?

De zwarte kleur van de open mee-eter ontstaat doordat er contact is met zuurstof en er daardoor oxidatie plaatsvindt. Hierdoor verkleurt normaal gesproken witgelige talg of sebum langzaam zwart. Bij de gesloten mee-eter (whitehead) vindt er vanzelfsprekend geen oxidatie plaats waardoor de talg witgelig van kleur blijft.

Hoe ontstaan mee-eters?

Elke huid maakt van nature huidvet aan die met de medische naam sebum heet en wat we in de volksmond kennen als talg. Deze talg of sebum is onmisbaar voor de huid omdat het zorgt voor bescherming en zorgt dat de huid zijn vocht kan vasthouden. Wanneer er echter teveel talg wordt aangemaakt dan kan de uitvoergang geblokkeerd raken waardoor er een ophoping ontstaat en in feite is dat het beginstadium van een mee-eter. Wanneer bacteriën, dode huidcellen en ander vuil zich vermengen met deze ophoping kan er een ontsteking ontstaan die we kennen als: puistjes!

Lees snel meer over: