Acne en mee eters voorkomen, zo kom je er vanaf!

De huid is eigenlijk het grootste orgaan van het menselijke lichaam en heeft verschillende functies die variëren van bescherming tot ontgiften.

De huid is gevoelig voor verschillende aandoeningen maar zoals je van ons gewend bent op deze website richten we ons alleen op mee eters en acne! En dan vooral acne en mee eters voorkomen.

 

Acne en mee eters worden beschouwd als een neveneffect van de puberteit maar acne komt ook voor bij veel volwassenen. Acne en mee eters voorkomen begint hiermee!

Hoewel acne en in eerste instantie mee eters worden beschouwd als een aandoening die ontstaat door een verstoorde hormoonhuishouding tijdens de puberteit zijn er ook andere factoren zoals je voedingspatroon, een verstoorde darmflora en de werking van je lever die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van acne of het verergeren van je acne. Dit klinkt misschien vergezocht omdat je van jouw eigen huisarts of dermatoloog waarschijnlijk andere verhalen hebt gehoord maar er is een andere manier van acne behandelen!

 

 De basis van jouw huid

De huid bestaat uit verschillende lagen en acne begint eigenlijk in de talgklieren die talg (een mix van wax en olie) produceren die onze huid soepel houdt en vochtverlies via de huid voorkomt. De talg reist naar de oppervlakte van je huid door het follikelkanaal en de huidporie.

De talgklieren zijn gevoelig voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke hormonen. Bijvoorbeeld het mannelijke hormoon testosteron stimuleert de groei van de talgklieren en verhoogd de productie van talg waartegenover vrouwelijke hormonen de talgklieren verkleinen en de productie van talg verminderen. Dit is vooral de reden waarom de conceptiepil vaak wordt voorgeschreven als behandeling van acne bij vrouwen.

Acne bij zowel mannen als vrouwen wordt geassocieerd met een hoog testosteronniveau. Door dit verhoogde testosteron worden de talglieren gestimuleerd om meer talg te gaan produceren wat eigenlijk geen problemen zou moeten geven behalve dan dat de huid vettiger zal worden. De problemen ontstaan echter omdat de testosteron ook zorgt voor een verhoogde productie van keratine in de poriën die zich vermengd met de talg waardoor de huidporie verstopt raakt. Het resultaat hiervan is een vergrootte, ontstoken en gezwollen porie wat het symptoom is van acne. De verstopte poriën raken ontstoken door de aanwezigheid van bacteriën en gifstoffen in de porie en het gevolg hiervan is de groei van bulten, puisten die zo ernstig kunnen zijn of worden dat ze zorgen voor een pokdalig gezicht en littekenvorming.

Een verstoorde hormoonhuishouding

Testosteron is verantwoordelijk voor gevoelens van lust, motivatie en ambitie, het geeft ons energie en een competitieve instelling. Er zijn een paar soorten voeding en leefomstandigheden die het testosteron niveau doen stijgen. Als eerste zorgt een lange periode van stress bij zowel mannen als vrouwen voor een stijgend testosteronniveau. Alcohol, suiker, verzadigde vetten en cafeïne zorgen ook voor een stijging van je testosteronniveau. Om je acne te verminderen en acne behandelen is het dan ook aan te raden om te leren hoe je moet omgaan met stress, minder koffie en alcohol te drinken, minder of liever geen verzadigde vetten en suiker te eten en meer te gaan sproten. Acne behandelen begint dan ook hiermee!

Tips bij een verstoorde hormoonhuishouding

1: Beperk de consumptie van koffie en thee tot 1 kopje per dag en geniet er dan van. Oh ja, laat cafeïne houdende dranken zoals cola en energydrinks staan…

2: Sla geen maaltijden over, begin de dag met een goed ontbijt!

3: Vervang ongezonde dranken door kruidenthee of water

3: Ga lekker sporten, liefst 2 tot 3 keer per week!

4: Probeer niet teveel alcoholhoudende dranken te consumeren!