Mee-eters voorkomen

Hoe kun je het ontstaan van mee-eters voorkomen?

De huid is eigenlijk het grootste orgaan van het menselijke lichaam en heeft verschillende functies die variëren van bescherming tot ontgiften.

Hoewel acne en in eerste instantie mee eters worden beschouwd als een aandoening die ontstaat door een verstoorde hormoonhuishouding tijdens de puberteit zijn er ook andere factoren zoals je voedingspatroon, een verstoorde darmflora en de werking van je lever die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van acne of het verergeren van je acne. Dit klinkt misschien vergezocht omdat je van jouw eigen huisarts of dermatoloog waarschijnlijk andere verhalen hebt gehoord maar er is een andere manier van acne behandelen!

De basis van jouw huid

De huid bestaat uit verschillende lagen en en mee-eter begint eigenlijk in de talgklieren die talg (een mix van wax en olie) produceren die onze huid soepel houdt en vochtverlies via de huid voorkomt. De talg reist naar de oppervlakte van je huid door het follikelkanaal en de huidporie.

De talgklieren zijn gevoelig voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke hormonen. Bijvoorbeeld het mannelijke hormoon testosteron stimuleert de groei van de talgklieren en verhoogd de productie van talg waartegenover vrouwelijke hormonen de talgklieren verkleinen en de productie van talg verminderen. Dit is vooral de reden waarom de conceptiepil vaak wordt voorgeschreven als behandeling van acne bij vrouwen.

Acne bij zowel mannen als vrouwen wordt geassocieerd met een hoog testosteronniveau. Door dit verhoogde testosteron worden de talglieren gestimuleerd om meer talg te gaan produceren wat eigenlijk geen problemen zou moeten geven behalve dan dat de huid vettiger zal worden. De problemen ontstaan echter omdat de testosteron ook zorgt voor een verhoogde productie van keratine in de poriën die zich vermengd met de talg waardoor de huidporie verstopt raakt. Het resultaat hiervan is een vergrootte, ontstoken en gezwollen porie wat het symptoom is van acne. De verstopte poriën raken ontstoken door de aanwezigheid van bacteriën en gifstoffen in de porie en het gevolg hiervan is de groei van bulten, puisten die zo ernstig kunnen zijn of worden dat ze zorgen voor een pokdalig gezicht en littekenvorming.

Een verstoorde hormoonhuishouding

Testosteron is verantwoordelijk voor gevoelens van lust, motivatie en ambitie, het geeft ons energie en een competitieve instelling. Er zijn een paar soorten voeding en leefomstandigheden die het testosteron niveau doen stijgen. Als eerste zorgt een lange periode van stress bij zowel mannen als vrouwen voor een stijgend testosteronniveau. Alcohol, suiker, verzadigde vetten en cafeïne zorgen ook voor een stijging van je testosteronniveau. Om je acne te verminderen en acne behandelen is het dan ook aan te raden om te leren hoe je moet omgaan met stress, minder koffie en alcohol te drinken, minder of liever geen verzadigde vetten en suiker te eten en meer te gaan sproten. Acne behandelen begint dan ook hiermee!

Tips bij een verstoorde hormoonhuishouding

1: Beperk de consumptie van koffie en thee tot 1 kopje per dag en geniet er dan van. Oh ja, laat cafeïne houdende dranken zoals cola en energydrinks staan…

2: Sla geen maaltijden over, begin de dag met een goed ontbijt!

3: Vervang ongezonde dranken door kruidenthee of water

3: Ga lekker sporten, liefst 2 tot 3 keer per week!

4: Probeer niet teveel alcoholhoudende dranken te consumeren!

Hoe kun je mee-eters voorkomen!

Fabel: Je gezicht wassen en scrubben helpt om mee eters te voorkomen?

Feit: mee eters ontstaan niet van buiten naar binnen, diep binnenin je huid ontstaan verstopte follikelkanalen van waaruit het ontstaan van mee eters en puistjes begint! Puistjes en mee eters krijg je dan ook niet door je gezicht te wassen! Wel kan je huid geïrriteerd raken door overmatig wassen met water, zeep en een washandje! Houdt er dan ook altijd rekening mee dat je een goede zeep gebruikt en je huid na afloop droog dept in plaats van al te hard scrubben! Meteen wat handige tips tegen puistjes!

Fabel: Masturberen of seks veroorzaakt acne en mee eters?

Feit: Dit is niet wetenschappelijk vastgesteld! Sterker nog, deze verouderde fabel werd gebruikt in vroegere tijden om seks voor het huwelijk te ontmoedigen! Gelukkig maar….

Fabel: De zon helpt tegen mee eters en puistjes?

Feit: Matige blootstelling aan zonlicht helpt wel degelijk bij vooral acne op je lichaam, je kunt dan denken aan 15 tot 25 minuten per dag zonnen. Bij mensen met een donkerdere huid kan je rekenen met 30 tot 40 minuten per dag! Het effect van zonlicht is vooral terug te zien aan een verminderde roodheid van de huid! Let wel op dat overmatig zonlicht zorgt voor schade aan de huid met irritatie of verbranding als gevolg! Kortom: de zon kan je helpen maar zorg ervoor dat je niet verbrand. Jouw huid heeft al genoeg werk aan het herstellen van je acne en puistjes! Dit is meteen een van de beste tips tegen puistjes!

Fabel: Je gezicht aanraken met je vingers zorgt voor een verspreiding van bacteriën?

Feit: Het is het beste om de voor mee eters en puistjes gevoelige huid en de door acne en puistjes aangetaste huid zo veel mogelijk met rust te laten! Niet omdat de bacteriën die je ermee verspreid de oorzaak van acne en puistjes zijn want dat wordt veroorzaakt door de onderhuidse bacteriën in je poriën, haarzakjes en follikelkanalen maar omdat het irriteren van je huid kan zorgen voor een uitbraak van acne en puistjes! Ook meteen goede tips tegen puistjes!

Fabel: De dermatoloog weet alles van mijn acne?

Feit: hoewel acne een van de meeste redenen is om de dermatoloog te bezoeken is de dermatoloog, tenzij hij specifiek voor de richting acne heeft gestudeerd, een algemeen opgeleide arts!

Acne is een van de aandoeningen uit een oneindige lijst die hij of zij heeft moeten leren! Je weet zelf wat het beste is, vraag jezelf continu af of je vooruitgang boekt in jouw strijd tegen acne en puistjes! Wees niet bang om buiten de gebaande paden naar een oplossing te zoek!

Fabel: Je mag nooit zelf een puistje uitdrukken?

Feit: Yeah right… Soms ontkom je er gewoon niet aan, hij moet en zal weg! Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat je niet zelf een puist weg mag drukken! Waar het hier voornamelijk om draait is dat je alleen de puistjes uit gaat drukken die er om het maar zo te zeggen klaar voor zijn uitdrukt! Er klaar voor zijn betekent in dit geval: een witte of gele kop erop!

Ga je lopen drukken op een puist die er nog niet voor klaar voor is dan bestaat de kans dat je de acne of puist verergerd en er meer littekenvorming kan ontstaan! Probeer dus te wachten met het uitdrukken van puistjes en puisten tot ze helemaal rijp zijn! Ik weet het: dat is soms verrekte lastig!!!!!

Fabel: Stres zorgt voor meer acne en puistjes!

Feit: Ja dat kan zo zijn, stress heeft invloed op je hormoonhuishouding en die hebben nou net te maken met de mate van je acne! Stress is echter niet de hoofdveroorzaker van acne! Probeer er gewoon een beetje rekening mee te houden! Keep calm en zorg voor voldoende nachtrust!

Fabel: Je voedingspatroon heeft geen invloed op je acne en puistjes?

Feit: Dit is de meest gehoorde leugen die er bestaat…. Iedereen die last heeft van acne weet dat een overmatige consumptie van bijvoorbeeld suiker of junkfood wel degelijk als gevolg heeft dat je acne en puistjes verergeren!

Het is dan wel niet wetenschappelijk bewezen maar je zou toch wel mogen verwachten dat de dermatoloog of huisarts iets meer verstand zou hebben… Lees mijn artikelen over voedingspatronen maar is over de kwaliteit van je bloed en ontstekingen!

Lees snel meer informatie over het verwijderen van mee-eters, hoe je mee-eters het best kunt uitknijpen en kies jouw nieuwe huidverzorgingsproduct tegen mee-eters uit de top 10!