Onderhuidse puist 

Een onderhuidse puist is een ernstige ontsteking gevuld met pus en etter die zich zoals de naam al zegt onder de huid bevindt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een normaal puistje is er bij een onderhuidse puist geen witkopje of zwakke plek te zien. Daarnaast is het formaat of de grootte van een onderhuidse puist niet te vergelijken met een jeugdpuistjes! Vandaar dat onderhuidse puisten in de categorie ernstige acne vallen. Geukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen wanneer je last hebt van een onderhuidse puist om de schade te beperken. ver lees je in dit artikel meer!

mee eters

Direct verlichting bij onderhuidse puisten? Kies voor calendulazalf of Tea Tree Olie en verminder de roodheid en de ontsteking!

mee eters

De kenmerken van een onderhuidse puist

Onderhuidse puisten zijn een belangrijk symptoom bij o.a. acne conglobata, zo ongeveer de meest ernstige vorm van acne die je maar kunt hebben. Doordat de onderhuidse puist zich onder de buitenste laag (epidermis) van de huid bevindt is het voor de ontsteking erg lastig om als het ware door de huid (die zeer sterk is) heen uit te breken naar buiten toe. Hierdoor kan de onderhuidse ontsteking rustig verder groeien waardoor er bij onderhuidse puisten als snel sprake kan zijn van een grote en dikke bult die naast dat hij ook duidelijk zichtbaar is meestal ook nog eens ernstig rood verkleurt. Pas wanneer de huid boven de ontsteking dusdanig is verzwakt bestaat er een kans op uitbraak. Hier kan zoals ik uit eigen ervaring weet wel een hele lange tijd overheen gaan. Een andere optie is er bijvoorbeeld met een professionele naald een gaatje in de verzwakte huid te prikken door de dermatoloog, schoonheidsspecialist of (als je weet wat je doet) jezelf zodat de pus kan uitgeknepen worden waardoor de zwelling direct afneemt. Nadeel van deze onderhuidse puisten en de lange periode voor zij uiteindelijk openbarsten is dat er in de meeste gevallen ernstige littekenvorming ontstaat. Deze heftige littekens zorgen voor een drastische verandering van je uiterlijk.

mee eters

Wat kun je doen bij onderhuidse puisten

Wanneer je last hebt van ernstige ontstekingen onder de huid is het altijd noodzakelijk om een afspraak te maken bij de huisarts die je weer kan doorverwijzen naar bijvoorbeeld de dermatoloog. Deze dermatoloog kan je voorlichten over de medische behandelingen die er mogelijk zijn. In veel gevallen zal dit gaan neerkomen op een kuur met het medicijn Roaccutane. Dit is aleen wel een paardenmiddel met hele heftige en soms ook nare bijwerkingen! Je kunt er ook voor kiezen om je lichaam en het afweersysteem die het toch al druk hebben met het aanvallen van de ontstekingen te helpen in deze noodsituatie! Dat kun je op verschillende manieren gaan doen! Je kunt ervoor kiezen om het voedingspatroon aan te passen door gezonder te gaan eten en in ieder geval suiker te schrappen uit je dieet! Stoppen met roken is niet alleen voor de gehele gezondheid beter het zorgt ervoor dat het bloed beter van kwaliteit wordt en blijft waardoor ontstekingen minder kans hebben! Door te beginnen met sporten of extra te gaan sporten ondersteun je de afvoer van gifstoffen via de normale weg en verbeterd je weerstand drastisch! Kijk voor meer informatie maar eens in de artikelen over het effect van voeding op mee eters, acne en puisten! Je zal versteld staan over de leugens die de voedingsmiddelenindustrie ons al die jaren heeft voorgehouden!

mee eters

Onderhuidse puisten doorprikken? Lees hier het stappenplan of gebruik het volgende plan van aanpak!

mee eters

Wanneer je veel last hebt van onderhuidse ontstekingen dan is verdere actie noodzakelijk! Onderhuidse ontstekingen zijn niet alleen een probleem van buitenaf… Ook van binnen zal er structureel iets positief veranderd moeten worden. Niet alleen wat betreft eventuele medicijnen maar vooral op het gebied van voeding (en dan bedoel ik goede voeding) kun je uitstekende resultaten behalen! Mijn grote hulp was hier 6 jaar geleden de Nooit meer Acne methode van Philip Costa.

Lees hier meer over onderhuidse puisten!

Onderhuidse puist informatie

Oorzaak, behandeling en medicijnen tegen onderhuidse puisten

Een onderhuidse puist is zoals we al eerder besproken hebben het best te omschrijven als een ernstige ontsteking onder de huid. De ontsteking zelf is gevuld met pus en etter en deze is duidelijk aanwezig want hij is groot en de huid zal er rood uitzien. Op een onderhuidse puist is in de meeste gevallen geen wit of zwart kopje te zien. Pas wanneer de onderhuidse puist rijp is zal je een witgelige zwakke plek zien in het midden. Dit is dan ook meteen de plek waar de onderhuidse puist zal open barsten. Een onderhuidse puist is een huidaandoening waar e snel vanaf wilt, er zijn een aantal producten en medicijnen die je hierbij kunnen helpen.

Ernstige vorm van acne

Een onderhuidse puist valt in de categorie ernstige acne, hoewel een onderhuidse puist niet zo erg is als bijvoorbeeld acne conglobata is het wel een huidaandoening met negatieve gevolgen. Helemaal wanneer je in je gezicht las hebt van onderhuidse puisten kan dit mentaal en fysiek problemen opleveren. Een onderhuidse puist heeft veel tijd nodig om rijp te worden, deze periode kan met gemak enkele weken duren. Een onderhuidse puist is pas rijp wanneer zich er een zwakke plek gaat vormen in de puist.

Onderhuidse puist verwijderen met een naald?

Wanneer een onderhuidse puist rijp is en een zwakke plek heeft kun je de druk verlichten door er met een naald een gaatje in te prikken. Dit kun je zelf doen wanneer je hier ervaring mee hebt en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Je kunt ook naar de huisarts, dermatoloog of acne specialist om je hierbij te helpen. Wanneer je hier meer informatie over wilt hebben kun je het artikel: stappenplan doorprikken onderhuidse puist op deze website het best lezen.

Wanneer je, je huid een handje wil helpen om van de druk van de onderhuidse puist af te komen kan je er in principe ook voor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te prikken in de verzwakte huid. Je kan er voor kiezen om dit te laten doen door een dermatoloog, maar ook een schoonheidsspecialist kan je hier bij helpen. Door een gaatje te prikken in de huid zorg je er voor dat de onderliggende pus zeer eenvoudig kan worden afgevoerd waardoor de zwelling op korte periode zal afnemen. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze manier van “behandelen” niet alleen voor-, maar ook nadelen met zich meebrengt. Toch is het aangeraden om zelf actie te ondernemen bij onderhuidse puisten, want de lange periode die nodig is vooraleer ze uit zichzelf “uitbarsten” kan er voor zorgen dat er littekens zullen ontstaan die een drastische impact kunnen hebben op je uiterlijk.

Medicijnen onderhuidse puist

Wanneer je last hebt van onderhuidse puisten kan de huisarts of dermatoloog medicijnen voorschrijven. In de meeste gevallen zijn medicijnen bij onderhuidse puisten gewoon antibiotica om de ontsteking te remmen. Ook kan er een vorm van antibiotica in de puist zelf gespoten worden met een naald om de ontsteking te remmen. Ook kan een vitamine A derivaat zoals Roaccutane worden voorgeschreven, dit medicijn is echter behoorlijk heftig en heeft veel negatieve bijwerkingen.

Natuurlijke medicijnen of behandeling van een onderhuidse puist

Gelukkig zijn er ook een aantal 100% natuurlijke producten die je kunnen helpen bij het behandelen van onderhuidse puisten. Mijn favoriete natuurlijke product bij onderhuidse puisten is Tea Tree Olie vanwege zijn antiseptische en antibacteriële werking. Bijvoorbeeld Zechsal Skin Balm en de Antibacteriële crème van Dr. Organic zijn bijzonder effectief bij het genezen van onderhuidse puisten.

Tips bij onderhuidse puisten

Wanneer je last hebt van onderhuidse puisten is het verstandig om te stoppen met roken, te kiezen voor een gezond voedingspatroon en op regelmatige basis te sporten. Door een slecht voedingspatroon met veel suikers en verzadigde vetten is de kans dat je last hebt van onderhuidse puisten namelijk een stuk groter, helemaal als je al een probleemhuid hebt.

Onderhuidse puist of onderhuidse vetbult

Er is nog een ander soort onderhuidse verdikking en dit is de onderhuidse vetbult. Wanneer je last hebt van onderhuidse vetbulten dan heet dit met de medische benaming: een lipoom. Een onderhuidse vetbult kan op veel plekken op je lichaam tevoorschijn komen maar in veel gevallen zitten ze op de rug of achter de oren. Een onderhuidse vetbult verwijderen wordt meestal door de huisarts gedaan. De huisarts zal de onderhuidse bult verwijderen door hem open te snijden (een incisie) en de vetbult dan uit te knijpen. Na afloop zal de huisarts het kapseltje waarin het huidvet opgehoopt zat ook verwijderen.

Littekens onderhuidse puisten

dsc_1484