Steenpuist behandelen

Een steenpuist is een ernstig ontstoken haarzakje in de huid waarin etter of pus zich verzameld, deze etter en pus in de steenpuist is niks anders dan dode witte bloedcellen, bacteriën en huidcellen. De steenpuist of steenzweer kan men herkennen aan een forse rode bult waarin na een aantal dagen zich een witte of geelachtige kop in gaat vormen. Meerdere steenpuisten rondom elkaar die ook nog eens met elkaar verbonden zijn noemen we ook wel een negenoog of furunculose. Een steenpuist wordt veroorzaakt door de stafylokokken bacterie. Deze stafylokokken bacterie heeft vrijwel iedereen en deze zit het meest rond de neus en bij het kruis. In veel gevallen is deze stafylokok bacterie niet schadelijk maar bij sommige mensen kan hij zorgen voor een ontsteking die zich uit als steenpuist. Wanneer een steenpuist openbarst is de vrijgekomen etter en pus zeer besmettelijk voor niet alleen jezelf maar ook de mensen in je omgeving.

Kun je een steenpuist verwijderen

Een steenpuist kan verwijderd worden door de steenpuist lek te prikken en uit te knijpen. Normaal gesproken zal een steenpuist na enkele dagen vanzelf rijp worden waarna hij uit zichzelf zal open barsten. Dit gebeurt eigenlijk in de meeste gevallen zonder dat er medische assistentie of behandeling van de steenpuist nodig is. Vroeger werd het rijpingsproces versneld door het aanbrengen van trekzalf op de steenpuist. Hoewel dat nu minder gebruikelijk is bij het behandelen van een steenpuist is het wel degelijk effectief bij het verkorten van het rijpingsproces van de steenpuist.
tip: maak altijd een afspraak bij de huisarts wanneer je last denkt te hebben van een steenpuist!
Ga je echter voordat de steenpuist rijp is zelf in de puist knijpen dan kun je het gevaar lopen dat de ontsteking heviger en ernstiger wordt met alle gevolgen van dien. De ontsteking kan daardoor naar binnen staan waardoor de bacteriën dode huidcellen in je bloedbaan terecht komen waardoor een hevig ziektebeeld kan ontstaan. Wacht daarom altijd het natuurlijke rijpingsproces af zodat je niet zelf zorgt voor verdere complicaties.
Dit is helemaal belangrijk wanneer de steenpuist op, rond of in je neus zit. Wanneer dit het geval is kun je het beste direct contact opnemen met je huisarts of dermatoloog en in veel gevallen zal die de steenpuist behandelen met antibiotica om infecties te voorkomen. Wanneer de steenpuist rijp is kun je hem eenvoudig uitknijpen of lek prikken doordat er zich een zwakke plek heeft gevormd in het midden van de steenpuist. Deze plek kun je herkennen aan de witgelige kleine korst. Zorg er wel voor dat je de vrijgekomen etter en pus die bij het uitknijpen vrijkomt goed verwijderd en daarna zorgt voor een goede ontsmetting met bijvoorbeeld Betadine of zuivere alcohol.

Is een steenpuist een abces?

Een steenpuist kan je snel verwarren met een abces omdat in beide gevallen spraken is van een heftige ontsteking die zich kenmerkt door een harde rode en pijnlijke bult. Een abces is echter een holte onder de huid die zich heeft gevuld met pus en etter. Dit in tegenstelling tot een steenpuist die meer bovenop de huid ligt. Een abces heeft ook een langere tijd nodig om open te breken dan een steenpuist. Daarnaast is littekenvorming erger bij een abces dan een steenpuist. Twijfel je of je last hebt van een steenpuist of abces dan is het wellicht verstandig om hierover contact op te nemen met de huisarts.

Hoe ontstaat een steenpuist

Iedereen kan last krijgen van een steenpuist. Een steenpuist kan ook overal op je lichaam ontstaan, van je liezen tot je oksels en van je nek tot je billen. Wanneer de steenpuist ontstaat in de lies is de pijn vrijwel altijd hevig te noemen omdat hier veel wrijving plaatsvindt met kleding. Ook op vochtige delen van ons lichaam waar snel zweetvorming optreedt zoals in de oksels kan een steenpuist zich snel ontwikkelen tot een pijnlijke huidaandoening. Verder is een steenpuist bijzonder pijnlijk en daarnaast nog eens gevaarlijk wanneer deze zich voordoet op of in de neus. Een steenpuist tussen of op de billen moet echter niet verward worden met een fistel.

Steenpuist behandeling

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk wanneer jij last hebt van een steenpuist of steenpuisten. Het is echter wel verstandig om eerst zeker te weten dat je last hebt van een steenpuist en niet van bijvoorbeeld een onderhuidse puist, een abces of ernstige acne conglobata. Om hier zeker van te zijn is het altijd verstandig om je huisarts en eventueel dermatoloog raad te plegen. Een steenpuist kan behandeld worden met antibiotica maar ook met verschillende natuurlijke medicijnen die geen tot weinig negatieve invloed hebben op je lichaam. Hierover lees je uiteraard meer op onze website.

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk tegen steenpuisten! Naast veel tips en mogelijkheden op deze site om steenpuisten te behandelen kan ook je huisarts of dermatoloog hier veel over vertellen. Het is daarom altijd mogelijk om je te laten voorlichten over steenpuist behandelingen. Gelukkig zijn er ook nog natuurlijke behandelingen tegen steenpuisten, over deze natuurlijke behandelingen tegen steenpuisten kun je meer lezen in dit artikel.

Negenoog, karbonkel, furunkel of furunculose

Er zijn veel medische en minder medische namen mogelijk voor een steenpuist. De naam is eigenlijk ontstaan door de harde bult die zich vormt bij een steenpuist. In Brabant noemen ze een steenpuist een bloedzweer en de medische benaming is een furunkel. Wanneer je last hebt van een negenoog heb je last van meerdere steenpuisten op een plek die ook nog eens met elkaar verbonden kunnen zijn. De medische naam hiervoor is een karbonkel, vandaar dat je de term karbonkel ook vaker zult lezen op het internet.
Furunkel uitgelegd
Een furunkel is een acute en necrotiserende ontsteking die ontstaat in een haarzakje of haarfollikel. Meestal wordt deze veroorzaakt door stafylokokken bacterie S. aureus. Een furunkel is een enkelvoudige steenpuist en als er zich 2 of meer steenpuisten samenvoegen tot een grotere en ernstigere ontsteking dan spreken we van een karbonkel (carbuncle in het Engels). Meestal vormt er zich na een aantal dagen een necrotische prop in het midden van de puist waarna het abces vrij kort daarop zal open barsten. Indien dit niet uit zichzelf gebeurt kan een incisie de oplossing van het probleem zijn.
Wanneer je last hebt van 4 steenpuisten op hetzelfde moment of van minimaal 4 steenpuisten per jaar dan spreken we van furunculose. Wanneer furunculose vastgesteld is dan wordt er meestal onderzoek gedaan naar de achterliggende redenen hiervoor. Daarbij wordt gekeken naar de algehele conditie en naar factoren die kunnen zorgen voor een verslechterde weerstand. Deze factoren kunnen bijvoorbeeld suikerziekte, HIV, obesitas, atopisch eczeem of ondervoeding zijn. Ook een ernstig gebrek aan vitaminen en mineralen kan zorgen voor het ontstaan van furunculose. Steenpuisten en voeding staan in dat licht bezien in een belangrijke en niet te onderschatten relatie met elkaar.
Bij patiënten die last hebben van (ernstig) overgewicht kan furunculose ontstaan in de huidplooien, in dat geval is een gezond dieet en vermindering van de hoeveelheid stafylokokken op de huid van wezenlijk belang.
Hier een interessante uitleg van een negenoog of karbonkel