Talgklieren

 

Talgklieren

De bescherming van onze huid!

Wat zijn de talgklieren eigenlijk en wat doen de talgklieren zijn echter best lastige vragen om te beantwoorden vinden wij?!

Wat zijn talgklieren?

De talgklieren zijn exocriene klieren die talg afscheiden, de naam exocriene klieren betekent dat het klieren zijn die afvoeren. Het talg dat wordt afgescheiden zorgt voor de bescherming van onze huid en het voorkomt uitdroging van de huid en het zorgt voor afweer en bescherming tegen infecties en bacteriën.

Waar zitten de talgklieren eigenlijk?

De talgklieren liggen in de lederhuid die ook wel de dermis wordt genoemd en ze komen overal op het lichaam voor met uitzondering van de voetzolen en de binnenkant van onze handen. Veruit de meeste talgklieren komen voor op het hoofd en dan met name op de T-zone van het gezicht en de nek. Bij elke haarwortel of ieder haartje op het gezicht bevinden zich 1 tot 5 talgklieren en de talg die zij aanmaken wordt afgezet in de porie waardoor de haar naar buiten groeit en door deze uitgang komt de talg op onze huid terecht.

Kortom: de talgklieren bevinden zich overal op onze huid met uitzondering van de voetzolen en de binnenkant van onze handen!

Werking van een talgklier

De wanden van onze talgklieren zijn voorzien van een kiemlaag die continu nieuwe cellen aan blijft maken een de binnenkant van de talgklier en uiteindelijk zal de cel barstten waardoor de talg door de uitvoergang op onze huid terechtkomt waar het wordt verdeeld.

De voordelen van talg voor de huid!

Talg is onmisbaar voor onze huid omdat het de opperhuid en ons haar vettig houdt waardoor het een bescherming is tegen uitdroging en het maakt onze huid waterafstotend. Daarnaast is het een barrière tegen ziekteverwekkers, schimmels, bacteriën en irriterende stoffen waar onze huid gedurende de dag mee te maken krijgt.

De aanmaak of productie van talg is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Voeding
  • Hormoonhuidhouding
  • Erfelijke aanleg en factoren

Waardoor ontstaan verstopte talgklieren?

En dan gaat het de verkeerde kant op in het verhaal over de talgklieren…

Bij de geboorte zijn onze talgklieren direct al actief maar deze activiteit neemt na een aantal maanden af en dit blijft zo tot de puberteit. Wanneer de puberteit aanbreekt worden de talgklieren weer actiever en worden ze groter omdat onze hormoonproductie op hol slaat. Juist daarom is de kans op het ontstaan van mee-eters, jeugdpuistjes en acne groot in die periode.

Door de togenomen talgaanmaak kunnen de afvoergangen naar buiten het niet meer aan en in combinatie met bijvoorbeeld de dode huidellen op de huid ontstaat een verstopte talgklier. Wanneer er vervolgens bacteriën bij terecht komen kan daardoor een puistje ontstaan!

talgklieren

Talgkliercyste

Meestal zal een verstopte talgklier vanzelf overgaan maar in sommige gevallen kan er een talgkliercyste ontstaan. Wanneer je merkt dat je last krijgt van een (te) grote talgbult dan is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Die kan op de juiste manier een incisie maken en de talgkliercyste verwijderen!

Hoe kun je verstopte talgklieren voorkomen?

Verstopte talgklieren kun je helpen voorkomen door een adequate gezichtsreiniging met behulp van de beste producten tegen mee-eters. Deze producten bevatten bijvoorbeeld salicylzuur, glycolzuur of melkzuur. Verder kan de dermatoloog jou ook medicijnen voorschrijven die de talgproductie remmen en die de talgklieren verkleinen doordat ze vitamine A-zuur bevatten zoals bijvoorbeeld isotretinoïne.

De beste huidverzorgingsproducten om verstopte talgklieren te voorkomen vindt je in onze top 10!